Nicaragua La Estancia

FINCA LA ESTANCIA

Santiago Talavera werd getipt door zijn nicht een kleine 9 hectare ongebruikte grond had gevonden in het landelijke 'El Dominico'.
Vanaf zijn eerste bezoek was hij verkocht, als agronomist wist hij onmiddelijk wat te doen met dit land. Het was niet alleen het economische potentieel dat aantrekkelijk was, ook de bergrug heeft een ongelofelijk mooi panaramisch uitzicht.
Santiago zou hier kwalitatief hoogstaande koffie produceren, vooral catuaí en caturra. Het kweken van de zeer kwetsbare caturra is een uitdaging, koffieblaarroes wordt in heel veel koffiegebieden bestreden met gevaarlijke pesticiden. Santiago werkte echter lang voor een NGO over klimaatverandering en is zich zeer goed bewust van de impact van bepaalde landbouwpraktijken. Dus, om zijn impact te minimaliseren gebruikt hij organische pesticiden, een proces van trial and error.
La Estancia verwijst naar 'de woonplaats' of 'het verblijf', met betrekking tot de eenzaamheid van de boerderij. Op mijn bezoek werd de boerderij die naam heel duidelijk. Dit is het laatste gebouw op de bergrug voor de steile afdaling, waarop de plantage is gebouwd.
Koffie wordt 2 a 3 dagen in 15-daagse cycli geplukt en voorgedroogd op afrikaanse droogbedden. Vervolgens wordt de koffie naar het verzamelstation in Jinotega gebracht waaruit het naar Ocotal wordt vervoerd. In de toekomst wil Santiago de boerderij uitbreiden en diversificeren. Er staan momenteel ongeveer 1.200 maragogype struiken op de plantage.
Bij het zien van deze plantage was ik overtuigd van de geweldige kwaliteit die Santiago nu al produceert, met een verbeterde infrastructuur kan het alleen maar beter worden.

Moor&Moor wil hier serieus aan meehelpen. Vandaag hebben wij een duurzame afspraak om nagenoeg de volledige oogst aan te kopen aan een prijs die voor de boer een veel betere levensstandaard biedt, eveneens voor de arbeiders op de plantage. Onze volgende stap in het proces is om de koffie footprint-free naar Gent te krijgen. We doen er alles aan om vanaf 2018 de koffie per zeilschip naar Zeebrugge te krijgen. Dat laatste stukje willen we overbruggen met een bakfietstocht!

 

Locatie: El Dominico, Jinotega

Hoogte: 1100/1200 meter

Varieteiten: Catuaí & Caturra (vanaf 2019 ook Maragogype)